Peelkudde Schaapsdrift is in 2015 opgericht door mij, Tineke Camps. Geboren in 1985 te Venray. Opgegroeid in Ysselsteyn, samen met mijn 3 oudere broers, op het akkerbouw bedrijf van mijn ouders. Ik doe dit werk zelfstandig , maar wordt natuurlijk gesteund door mijn vriend Sebastiaan, zoontje Timo en dochtertje Lotte. Natuurlijk mogen de honden (border collies) niet ontbreken, Mac, Wiki en Gijs. We krijgen veel hulp van onze ouders en natuurlijk de vrijwilligers!

Ooit begon ik als dierenverzorgster in een dierentuin, dat werk heb ik 10 jaar gedaan. Tegelijkertijd deed ik “vrijwilligerswerk” bij een groot schapen,- en ponybedrijf. Hier heb ik 8 jaar (bijna elke vrije dag) meegewerkt tijdens de lammertijden op stal, maar uiteraard ook buiten die periode met andere werkzaamheden.

Uiteindelijk ben ik een opleiding paraveterinair dierenartsassistente erbij gaan doen, waarna ik ontslag nam in de dierentuin en ging werken bij 2 verschillende dierenartspraktijken met een variatie van bijna alle diersoorten! Toch was dit niet waar mijn hart lag, ik wilde graag buiten werken en meer intensief en zelfstandig bezig zijn. Maar wat….?

Op de dag van de open sollicitatie kwam er bij mijn huis een schaapskudde voorbij wandelen, samen met de herder en zijn honden. Dat is het, dat ga ik doen… Zodoende ben ik gaan solliciteren naar “het onbekende”! Ik stuurde een sollicitatie naar verschillende begrazingsbedrijven. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek bij een begrazingsbedrijf en aangenomen om een kudde schapen te gaan herderen in Nijmegen, Heumensoord en omgeving.  Samen met de liefste hond Juupke!

Pfoe, niet wat ik er in eerste instantie van verwacht had en vooral ook héél zwaar werk.

Maar toch, ik was buiten en intensief/zelfstandig aan het werk. Dat was wat ik wilde, dus ik ging er voor. Na 2 jaar kwam de kudde in Venray vrij (dezelfde eigenaar als de Nijmeegse kudde) en gooide ik de bal op om met deze kudde te gaan werken. Zodoende ging ik in Juli 2014 met de Venrayse kudde aan het werk. Heerlijk vond ik dat, om actief bezig te zijn in de omgeving waar ik zelf ben opgegroeid, natuurlijk om de terreinen te onderhouden en ook om de mensen die ik ken te betrekken in datgene wat ik leuk vind (natuurlijk ook leuk om nieuwe mensen te leren kennen).

In Januari 2015 nam ik de Venrayse kudde over, samen met de lopende projecten en werd ik eigenaar van het geheel. Ik startte met 250 dieren, waarvan er 200 moesten aflammeren. Dus gelijk een drukke, maar leuke periode, die periode ging over in een mooi begrazingsseizoen en volgde de rest vanzelf…!

Schaapsherder zijn is een “way of life”!